Ga naar de inhoud

Duurzaam verwarmen

 Hoe te beginnen?

Warmtepompen zijn de toekomst

Want het is de enige manier om je huis duurzaam te verwarmen en mee te helpen het klimaat te redden. Bovendien wordt gas steeds duurder en houtstook wordt steeds vaker aan banden gelegd. Dus een (hybride) warmtepomp blijft een uitstekende keus.
Maar een warmtepomp laat zich niet zo makkelijk installeren als een CV ketel of zonnepanelen. De keuze is reuze, ook voor een hybride oplossing.
Wij willen je op weg helpen door de belangrijkste zaken voor je op een rij te zetten. 
 

Hybride of full electric?

Allereerst: hybride betekent dat je naast je CV ook een warmtepomp gebruikt om je huis te verwarmen. Dat hoeft niet automatisch een hybride warmtepomp te zijn. Deze keus is heel belangrijk.

  • Wanneer je een kleine warmtepomp kiest (die als ‘hybride pomp’ wordt verkocht) dan heeft die meestal een capaciteit van 4 kW. Daarmee kun je aardig wat gas besparen en je aanschafkosten zijn redelijk beperkt.  Je CV blijft altijd nodig, om je huis in een koude periode warm te houden, en voor warm tapwater om te douchen.
    Wil je op termijn van je CV af dan moet je die kleine warmtepomp (die wel 25 jaar mee gaat) vervangen. Want ook voor een super geïsoleerd huis is die pomp te klein.
  • Kies je voor een grotere pomp dan kun je die nog steeds naast je CV blijven gebruiken. Je bespaart meteen meer gas, want die grote pomp werkt ook beter bij koud weer. Natuurlijk zijn je aanschafkosten hoger, maar nu kun je stapsgewijs investeren: betere isolatie, je warmwatervoorziening, andere radiatoren. Alleen wat nodig is, En zonder de warmtepomp later te moeten vervangen kun je zo naar ‘full electric’ oftewel gasloos.
  • Voor beide oplossingen kun je subsidie aanvragen. Het meest bekend is de ISDE subsidie maar Hilversum heeft meer mogelijkheden, die vind je hier.
  • En, niet onbelangrijk, voor beide oplossingen moet je meterkast geschikt zijn, vaak betekent dat een aanpassing. Ook je stroomaansluiting moet geschikt zijn (bijv. 3 x 25A).  Als die aangepast moet worden kost dat tijd.
    Voorlopig (2024) is de capaciteit op het stroomnet voldoende.
 

Webinar Warmtepompen

Het energiedienstenbedrijf van de gemeente Hilversum heeft dit webinar in mei 2024 gehouden, dat kun je nog steeds terugkijken. Het geeft een mooi overzicht van alles waar je tegenaan loopt als je je in warmtepompen gaat verdiepen – zowel hybride als full-electric.
Het webinar duurt ongeveer een uur, klik hier om het te bekijken.

Themabladen

Hieronder vind je twee themabladen met alle weetjes die van pas komen als je verder wil met een warmtepomp. De een gaat over een hybride oplossing, waarbij je de warmtepomp naast je CV laat installeren. De andere gaat over ‘full electric’, die is van belang als je huis voldoende is geïsoleerd en je de CV helemaal gaat vervangen.